Kárpátalja - Ungvár

Balla D. Károly portálja: objektív tények és szubjektív gondolatok Kárpátaljáról és Ungvár városáról. Magyarok Kárpátalján.

Kisebbségkutatás – határon túli magyarok

Az alább kilistázott linkeken leginkább a határon túli magyar közösségekkel, az nemzeti-etnikai kisebbségek kérdéseivel foglalkozó azon írások nyithatók meg, amelyek eredetileg ma már el nem érhető internetes felületeken jelentek meg, így másutt nem olvashatóak, vagy ha mégis, akkor nehezen találhatók meg kulcsszavas kereséssel, illetve az adott tartalmak feldolgozásra csak kevéssé alkalmas formátumban érhetők el.

Az újraközlés célja az értékmentés és a könnyű hozzáférhetőség biztosítása, ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ezek az írások szerzői és/vagy kiadói jogvédelmet élveznek, előzetes engedélyt a jogtulajdonosoktól ennek ellenére nem kértem, bízva abban, hogy művük újbóli elérhetővé tétele az interneten nincs ellenükre. Ha mégis, természetesen első kérésre eltávolítom az adott anyagot a honlapról.

BDK

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF = The Hungarian Human Rights Foundation) régi rendszerének honlapjai nagyrészt megszűntek. Ezek között szerepelt a Kolozsváron szerkesztett Korunk és a magyarországi Kisebbségkutatás c. folyóirat archívuma, a Korunk 1998-2001 közötti évfolyamainak egyes írásai voltak elérhetők, a Kisebbségkutatás anyagai pedig az 1999-es évfolyamtól kezdődően a 2011-es első lapszámig voltak lehívhatóak felhasználásra alkalmas .html formátumban.  A Kisebbségkutatás folyóirat fejléceA HHRF főportál alá tartozó alrendszerek megszűnésével ezek az itt publikált szövegek elérhetetlenné váltak, bár más helyen legtöbbjük megtalálható az interneten olvasásra megfelelő módon, de másolásra, idézésre vagy kulcsszavas keresésre alkalmatlanabb formátumban. Ezért a Kárpátalja.Net profiljába jól illeszkedő néhány tanulmány itt újra könnyen felhasználható formában válik újra elérhetővé, természetesen a forrás megjelölésével.

      Kárpátalja ma Ukrajna része, dél-nyugati megyéje. Területe 12 777 km2. Összlakossága 1.254.000 fő. Székhelye Ungvár városa. A kárpátaljai magyarok száma 2001-ben 150 ezer, 2011-ben kb. 140 ezer fő. Gyakran használt névváltozatok: Kárpát-Ukrajna, Kárpátontúli terület, Zakarpattye, Ruszinszkó, Podkarpatszka Rusz. Észak-keleti Felvidél, Felső Tiszahát. Szószedet: magyar történelem, magyar nyelv, néprajz, földrajz, időzóna, városok: Ungvár, Beregszász, Munkács, Huszt. Hoverla, Szineviri tó. Műemlék: Verecke - honfoglalási emlékmű. Munkácsi vár, ungvári vár, huszti vár, magyar lakosság száma, észak-keleti Kárpátok, erdős Kárpátok, Tisza, Ung vármegye, Bereg, Ugocsa, Tiszahát - infó, információ, adatok, kárpátalja online hírek, érdekességek, információk, népesség, városok és falvak Kárpátalján. Autonómia-törekvés, magyar intézményrendszer, oktatás, nyelvjárás.

      Kárpátalja © 2016 Frontier Theme